wtorek, 16 grudnia 2014

CHILI CON CARNE, CZYLI DANIE DLA ODWAŻNYCH

Chili con carne, idealne danie na zimowy obiad. Rozgrzewa błyskawicznie. Długie duszenie na wolnym ogniu daje temu teksańskiemu chili odpowiednią ilość czasu, by nabrało ono silnego smaku i właściwej konsystencji. Możesz je udekorować ulubionymi dodatkami, zaczynając od kwaśnej śmietany przez siekaną cebulę do startego sera. Nazwałam je daniem dla odważnych, ponieważ zawiera ono w sobie sporą ilość chili. W oryginalnym przepisie powinno się go dodać aż 60 g. Sądzę, że dla nas Europejczyków byłaby to potrawa zbyt pikantna, dlatego ja dodałam ich jedynie 25 g.  Jest to danie dość czasochłonne, lecz zapewniam, że jest warte każdej minuty spędzonej w kuchni.





Z podanych proporcji stworzysz danie dla 6 osób.

SKŁADNIKI

1 kg karkówki wołowej pokrojonej w kostkę o boku 12 mm
150 g ugotowanej fasoli black eye
2 łyżki oleju rzepakowego
875 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
25 g drobno posiekanej mieszanki papryczek chili, takich jak jalapeno, serrano.
1 nieduża czerwona papryka, drobno pokrój
8 ząbków czosnku, rozdrobnij
500 ml bulionu wołowego lub wody
250 g kwaśnej śmietany, wedle uznania

 PAMIĘTAJ O USUNIĘCIU PESTEK. PO POSIEKANIU PAPRYCZEK NIE DOTYKAJ TWARZY I KONIECZNIE UMYJ DŁONIE.

PRZYPRAWY

4 łyżeczki przyprawy chili
1 łyżeczka mielonego kminku
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE

Mięso równomiernie posyp solą i pieprzem. 1 łyżkę oleju rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu. Wołowinę smaż partiami przez 5 minut do momentu, gdy się zarumieni z każdej strony. Następnie przełóż do dużego rondla.

Pozostałą oliwę rozgrzej w innym rondlu na średnim ogniu. Dodaj papryczkę chili, paprykę oraz czosnek i smaż przez 5 minut do chwili, gdy warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Całość wymieszaj z przyprawą chili, kminkiem oraz kolendrą i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz s sokiem, oregano. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj, wyskrobując wszelkie cząstki, które przykleiły się do rondla.

Do garnka z wołowiną dodaj warzywa. Następnie umieść go na średnim ogniu, zalej bulionem i powoli doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Po zmniejszeniu ognia przykryj i duś przez 2,5 godziny do momentu gdy mięso stanie się bardzo miękkie, a sos delikatnie zgęstnieje. Jeżeli potrawa będzie zbyt wodnista 30 minut przed zakończeniem duszenia zdejmij pokrywkę z rondla.

Chili dopraw solą oraz pieprzem i podawaj udekorowane kwaśną śmietaną lub liśćmi kolendry.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...