poniedziałek, 15 grudnia 2014

HERBATNIKI PANI ZOCHY





Niedrogie i łatwe do przygotowania herbatniki, doskonała alternatywa dla ciastek dostępnych w sklepach.





SKŁADNIKI

2 szklanki mąki
10 dag masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
sól
dowolna konfitura lub dżem, ja użyłam konfitury aroniowej

WYKONANIE

Mąkę przesiać z szczyptą soli. Oddzielić żółtko od białka. Tłuszcz utrzeć na puszysty krem z cukrem i żółtkiem, następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce mąkę. Powinno powstać dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Uformować z niego kulki wielkości sporego orzecha laskowego i spłaszczać palcami, robiąc w środku dołeczek, po czym napełnić go konfiturą. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować lekko ubitym białkiem.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 20-30 minut aż się zarumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...