poniedziałek, 22 grudnia 2014

SZYBKI CHLEBEK Z SIEMIENIEM LNIANYM I PŁATKAMI OWSIANYMI

Chlebek ten jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wyrabianie go zajmuje jedyne 30 sekund. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i zarazem bardzo delikatny miękisz. Siemienia lniane można zastąpić dowolnymi nasionami np. pestkami dyni czy słonecznika. 



SKŁADNIKI na 2 bochenki

800 g mąki pszennej
800 ml letniej wody
80 g drożdży świeżych
100 g płatków owsianych
100 g siemienia lnianego lub pestek dyni, słonecznika itp.
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE

Mąkę połączyć z solą, płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Dokładnie wymieszać. Do letniej wody dodaj świeże drożdże oraz cukier, wymieszać i poczekać około 5 minut aż drożdże dobrze się rozpuszczą. Następnie wlać wodę z drożdżami do mąki i mieszać łyżką przez około 30 sekund. Składniki muszą się dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało bardzo lepką konsystencję.

Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut w misce przykrytej lnianą ściereczką lub folią spożywczą. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia keksówek po czym ponownie przykryć i odstawić na 20 minut. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.

Nagrzewany piekarnik na 200 stopni C, tylko góra dół bez termoobiegu.

Przed włożeniem chleba do piekarnika można go delikatnie spryskać zimną wodą po czym szybko włożyć do piekarnika. Na spód piekarnika wylać około 100 ml zimnej wody po czym szybko go zamknąć tak aby para wodna pozostała w środku. Zabieg ten spowoduje wytworzenie się chrupiącej skórki na powierzchni chleba. Chleb piec przez 45 minut po czym wyciągnąć go z foremek i piec kolejne 15 minut. Po wyjęciu chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzimy go na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...