piątek, 2 stycznia 2015

PIEKIELNA KONFITURA PAPRYCZKOWA

Ta pikantna konfitura stanowi znakomity dodatek do sera. Ja wykorzystałam ser typu gouda, ale znakomicie smakuje także z camembertem. Mając taką konfiturę w lodówce możesz szybko przygotować przekąskę na wieczór z przyjaciółmi.

UWAGA! Krojąc pikantne papryczki używaj rękawiczek ochronnych i nie dotykaj twarzy, gdyż mogą one spowodować podrażnienia skóry.


SKŁADNIKI

15 dag świeżych pikantnych małych papryczek
40 dag czerwonej papryki, najlepiej tzw. pomidorowej
40 dag zielonej papryki
50 dag cukru
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól

WYKONANIE

Wszystkie rodzaje papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik. Przełożyć do płaskiego rondla, dodać wino, cukier i szczyptę soli. Stale mieszając, podgrzewać na niewielkim ogniu, do chwili gdy cukier się całkiem rozpuści. Przykryć pokrywką i smażyć około godziny często mieszając i uważając aby konfitura się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Przełożyć z powrotem do rondla i smażyć na niewielkim ogniu, stale mieszając przez około 30 minut.

Ciepłe konfitury przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i obrócić dnem do góry. Ustawić na ręcznikach, przykryć kocem i zostawić do całkowitego wystudzenia,




1 komentarz:

Dodaj komentarz...